Nem hivatalos oldal

Ön tudja, hogy a glutén pontosan micsoda?

Gluténmentes liszt

Gluténmentes liszt

Gondolkodott már azon, hogy egy frissen sült kenyér minek köszönhetően lesz ropogós? Esetleg azon, hogy miért lesz ragacsos tészta a lisztből, ha vízzel érintkezik? Mindezeket a tulajdonságokat a glutén eredményezi. Meglepő, de nem mindenki tudja, hogy a glutén mitől glutén. Tulajdonképpen ez egy növényi fehérje, ami több gabonában is megtalálható, így természetesen rengeteg ételben jelen van. A búza, rozs, tönkölybúza, árpa, aszalt tönköly, zab, alakor, kamut és a tritikálé egyaránt tartalmazza, így a belőlük készült ételek is.

Ez a fehérje olyan technológiai és fiziológiai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek egyszerű és könnyű feldolgozhatóságot kölcsönöznek az előbb felsorolt gabonákból készült liszteknek. Ugyanakkor ez a fehérje számos embernek nagy ellensége. Sajnos vannak olyanok, elég sokan, akiknek a szervezete nem tudja lebontani a glutént, ezért ha olyan ételt fogyasztanak, amiben jelent volt, akkor rettenetes kínokat kell átélniük. Azonban az első tünetek alkalmával nem kell azonnal megijedni és abbahagyni mindenféle péksütemény, meg lisztből készült étek fogyasztását. Mint minden betegséget és annak okát csakis szakorvos állapíthatja meg. Ugyancsak a szakorvos feladata, hogy meghatározza a gluténintolerancia típusát, ugyanis háromféle létezik, amiket az emberek általában összekevernek, azonban mindnek más és más tünetei vannak. Egy közös dolog van mindháromban, mégpedig, hogy a diéta hatására, vagyis a glutén kizárása következtében elmúlnak a tünetek, megszűnnek a fájdalmak.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy ma már szinte mindenféle ételhez kapható gluténmentes liszt, ami szinte bármelyik üzletből beszerezhető. Arra viszont figyelni kell a vásárlás során, hogy pontosan mit is szeretne sütni-főzni, mert a gluténmentes lisztek között is vannak különbségek. Ami jó egyik étel elkészítéséhez, nem biztos, hogy megfelel a süteményekhez és fordítva. Nyilván, hogy eleinte kissé mindenkinek nehezen megy a váltás a gluténmentesre, azonban idővel hozzá lehet szokni, sőt, kimondottan jókat készíthet így is.

Print Friendly, PDF & Email