A növényi tej sokszor jobb választás?
Az utóbbi két évben Magyarországon hatalmas drágításokat hoztak be az állati eredetű tejekre, aminek következtében minimálisra csökkentek a különbségek a növényi és állati tejek között. Ez azt jelenti, hogy azok az átlagfogyasztók, akik továbbra is vásárolnak például tehéntejet, szinte annyit fizetnek egy dobozért, mint a laktózérzékenyek a kókusz- vagy mandulatejért. A növényi tej ugyan ízre édesebb és állagra kicsit lágyabb, remekül be lehet építeni a sütésbe, főzésbe.
Természetesen önmagában vagy müzlivel szintén fogyasztható. A növényi tej kapható natúr állapotban vagy ízesítve. Gyerekeknek nagy élmény a kakaós, epres vagy vaníliás ital, de a növényi tej családját gazdagítják a rizs, zab és szója változatok is.
Egyes gyártók már arra is odafigyelnek, hogy a laktózérzékeny babáknak is biztosítsanak alternatívákat, ők kókusz vagy rizs alapú tejporokat is forgalmaznak. Ha speciális étrendre szorul és amiatt keres növényi tejet, tejport, mindenképp konzultáljon egy szakorvossal, hogy a legmegfelelőbb termékeket szerezhesse be.