Nem hivatalos oldal

Ilyen összetételű a parádi kristály!

Parádi kristály

A kristályüvegről lehet tudni, hogy egy kis vastartalmú, jó minőségű üveg, amihez ólom-oxidot is adnak, azonban a pontos arányokat csakis a mesterek ismerik. Éppen ezért, ha valaki a parádi kristály összetételére kíváncsi, annak muszáj lesz ellátogatnia Parádvásárra. Igaz, hogy a Magyarországon, sőt, világszerte közismert Parád Kristály már 10 éve nem üzemel, de az üveggyártás nem merült azért teljesen feledésbe.

Több ügynevezett üveghuta is működik a faluban, ahol továbbvitték a hagyományt. Példának okáért, két üvegfújó mester, akik az egykori gyárban is dolgoztak, jelenleg az Art Glass Parád Kft. tulajdonosai és egyben művészei is. Jelenleg náluk merülhetünk el a leginkább a parádi kristály történelmében, történetében, hagyományaiban és mikéntjében is, ugyanis itt nemcsak megvásárolhatjuk a csodás kreációkat, de az üvegfújás minden lépését is elsajátíthatjuk.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak nézni lehet, ahogy a mesterek dolgoznak, hanem mi magunk is kipróbálhatjuk ezt a különleges mesterséget. Az idelátogatók mindegyike kifújhatja a saját poharát, amit másnapra megcsiszolnak, lepattintanak és feszültségtől mentesítenek, így haza is lehet vinni és használni. Amennyiben nincs lehetőség kivárni az utómunkálatokat, akkor lehetőség van utánküldés opciót is választani. Természetesen ilyenkor a posta és a csomagolás költsége a vendéget terheli, de az a néhány ezres költség bizonyára mindenkinek megéri a saját parádi kristálypohár használatára, vagy adott esetben a dísztárgyként való kihelyezésére.

Azt tudni kell, hogy a műhely csak 9 és 15 óra között van nyitva és csak 20-25 fő a befogadóképessége, így ha nem akarjuk megkockáztatni, hogy esetleg lemaradunk az aznapi nyitva tartásról vagy várni kell, mert nem férünk éppen be egy nagyobb csoporttól, akkor érdemes előre bejelentkezni. Amennyiben telefonálunk és előre egyeztetünk időpontot, akkor megtörténhet, hogy 15 óra után is fogadnak. Tehát ajánlott megfontoltan indulni a parádi kristály megismerésére és érdemes gondolni a poharak másnapi átvételére is.

Print Friendly