Nem hivatalos oldal

A cognac elkészítési módja

Cognac

Hiába tekinthető a pálinka igazi hungarikumnak, ha a szeszes italokról van szó, sok magyar ember inkább szívesebben fogyaszt valami mást. Egyedülálló íze miatt a cognac sokak kedvelt nedűje. Ez legtöbbször a kiemelt vidékeken elkészített fehér borok kétszeri lepárlásából készül. Annak érdekében, hogy a cognac valóban megkapja azt a sokak által szeretett ízt, az alapanyag, tehát a bor nagyon száraz, savas és könnyű kell legyen.

Ennek tisztán történő elfogyasztása kevéssé kellemes, de lepárlásra maximálisan megfelel. Az azonban köztudott a hozzáértők körében, hogy kizárólag egy szűk listán szereplő szőlőfajták bora alkalmazható cognac elkészítésére. A lepárlás a hagyományoknak és az előírásoknak megfelelő rézüstökben történhet.

A kétszeri lepárlás eredménye egy színtelen szesz, amelyik nagyjából 65% alkoholt tartalmaz. A kifőzés után minimum 2 éven át tölgyfa hordókban szükséges érlelni a párlatot, mielőtt ténylegesen megkaphatja a cognac nevet és értékesítésre kerülhet. A végterméket legtöbbször 35 százalékos alkohol tartalmúra hígítják.

Print Friendly, PDF & Email